Het materieel/de tram

In de volksmond: sneltram

De huidige 27 enkelgelede tramstellen zijn al sinds de opening van de SUNIJ-lijn in 1983 een vertrouwde verschijning op de trambaan. Het materieel is gebouwd door de Zwitserse fabriek Schweizerische Industrie Gesellschaft: de SIG trams dus. De trams, wegen 37.5 ton en zijn 30 meter lang. Ze kunnen maximaal 80 kilometer per uur rijden. De trams waren aanvankelijk geel/oranje in de tijd van de eerste vervoerder West-Nederland. Later werden ze ‘Connexxion’-groen. Ze zijn in 2011/2012 overgespoten in een geel/grijs tint (op de foto onder).

Sneltram U OV bij halte IJsselstein met narcissen op de voorgrond

Over de spitstram

Tussen 2009 en 2014 wordt in de spits extra materieel ingezet: Weense stadstrams. De rood-witte voertuigen hebben een opvallend nostalgisch uiterlijk, ondanks hun bouwjaar in de jaren tachtig. De Weense combinaties verdwenen in de zomer van 2014 definitief uit het Utrechtse straatbeeld.

Vernieuwing SIG-trams

Niet alleen de trambaan, maar ook de tramstellen zijn na dertig jaar trouwe dienst aan vernieuwing toe. Ze worden de komende jaren vervangen door Urbos 100 lagevloertrams, net als de trams voor de Uithoflijn. Om de SIG-trams tot die tijd veilige, comfortabele ritten te laten maken, hebben ze in 2012 een flinke metamorfose gekregen. Een fris verfje, de stoelen zijn vervangen, de vloerbedekking is vernieuwd en de vloeren zijn nagelopen. Daarnaast zijn in 2012 en 2013 alle draaistellen gereviseerd en alle systemen vernieuwd, net als de airco's en stoelen van de bestuurscabines. Kortom: de vertrouwde SIG-trams kunnen er weer een tijdje helemaal tegen voor de 1.340.000 ritten per jaar.

Meer informatie in een factsheet (pdf, 366 kB) over dit project.

Toegankelijke Urbos 100 trams Uithoflijn

Nieuwsgierig naar de nieuwe Urbos 100 trams die onder meer op de Uithoflijn gaan rijden? De lagevloertram is dankzij de 100 procent lage vloeren en 100 procent rolstoel- en scootmobielvriendelijke deuren een voorbeeld van toegankelijkheid. In het Spaanse Zaragoza ontwierp en bouwt fabrikant CAF de 27 trams. De eerste tram is in december 2016 bij de remise aangekomen. Belangstellenden en medewerkers maakten op 18 januari kennis met de tram. Momenteel maken trambestuurders testritten met de nieuwe aanwinst.

Extra lange tramstellen

Provincie Utrecht heeft daarnaast nog 22 extra lange tramstellen van dit type besteld. In 2020 vervangen deze nieuwe trams de oude sneltrams die nu tussen Utrecht en Nieuwegein en IJsselstein rijden. De trambaan en haltes worden aangepast voor deze moderne lagevloertram.

Filmpje testrit nieuwe tram

De tram op de rem (en andere testen).