Campagne Veiligheid bij tramkruisingen

De tram rijdt door gemeente Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein langs verschillende kruisingen waarbij auto’s, fietsers, voetgangers én scooters, de trambaan oversteken. Veiligheid bij tramkruisingen is erg belangrijk. Er staan verkeerslichten bij deze kruisingen, maar af en toe gebeuren er toch ongelukken soms met fatale afloop tot gevolg. Vaak denken mensen dat ze nog wel even voor de tram langs kunnen rijden, of wordt een rood stoplicht genegeerd. Soms ziet een weggebruiker de tram niet. Reden voor de provincie Utrecht om hier samen met andere gemeenten verbetering in aan te brengen.

Bewustwordingscampagne 40 meter remweg: veiligheid bij tramkruisingen..

Lange remweg

Wat veel mensen niet weten, is dat de remweg van de tram lang is. Namelijk 40 meter. Dat is net zo lang als 12 kano’s, 110 pizzadozen en 22 bakfietsen! De tram kan dus niet zomaar stoppen als iemand op het laatste moment de trambaan oversteekt. Daarom heeft de tram altijd voorrang. Let dus goed op bij een kruising.

Let op bij tramkruisingen

Met de bewustwordingscampagne die dit najaar loopt, wordt de verkeersdeelnemer extra gestimuleerd om op te letten bij tramkruisingen. Langs de tramlijn Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein staan prikkelende abri's om te wijzen op de lange remweg van de tram. Ook op social media wordt er aandacht geschonken aan deze campagne. We mikken hier vooral op jongeren.

Verbetering ingezet

Provincie Utrecht is samen met gemeenten bezig om de veiligheid verder te verbeteren. Denk daarbij aan maatregelen om de tram beter zichtbaar te maken (bijvoorbeeld door het snoeien van bomen en struiken, het verplaatsen van obstakels), het geven van voorlichting over de remweg van de tram, en in een enkel geval het plaatsen van slagbomen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Miranda Mens, miranda.mens@provincie-utrecht.nl06 53 21 55 01.