In de zomer van 2021 vernieuwen we een deel van de gecombineerde tram/busbaan in Utrecht Science Park. Dit werk is nodig vanwege schade aan het asfalt dat afbrokkelt op de aansluiting van het tramspoor. Daarom vervangt Van Gelder BV in opdracht van de provincie Utrecht deze toplaag met een nieuwe constructie die we tevoren op de proef hebben gesteld.
Om Utrecht Science Park bereikbaar te houden met het openbaar vervoer rijden er op lijn 28 meer bussen via een alternatieve route.
Voor meer informatie over deze werkzaamheden en wat dit betekent voor de directe omgeving bent u hier aan het juiste adres.

In december 2019 is de nieuwe tramlijn 22 gaan rijden tussen Utrecht Centraal en het Science Park. Over een deel van deze lijn rijden niet alleen trams maar ook bussen. Het spoor is daarom verwerkt in een speciale constructie. Dit skelet van asfalt langs de rails loopt regelmatig schade op. Met reparaties kunnen we tijdelijk het probleem verhelpen maar dat is natuurlijk geen houdbare oplossing voor de lange termijn. Daarom krijgt de gecombineerde tram/busbaan een nieuwe jas. Dit is nodig. Niet alleen voor de levensduur maar ook vanwege de risico’s voor de veiligheid (gaten in het asfalt, stenen in het spoor).
We zijn bij de voorbereidingen niet over één nacht ijs gegaan. De nieuwe constructie waarin het tramspoor wordt geplaatst, is gebaseerd op een techniek die gedurende ruim een half jaar in de praktijk is getest. Daarvoor is een proefvak aangelegd vlakbij het Universitair Medisch Centrum. Gekeken is naar wat er gebeurt met de toplaag en de aansluiting op het spoor wanneer de bussen en trams er dagelijks over heen rijden en wat de gevolgen zijn van het winterse weer. In de nieuwe opzet wordt het spoor zo opgesloten dat de zijdelingse krachten op de rails worden overgedragen naar het betonnen onderbed en de nieuwe toplaag van beton. Daarvoor wordt aan de onderzijde van het spoor een nieuw product gegoten. Het aanbrengen van dit vloeibare product vergt overigens de nodige tijd. De duurzaamheid van de gecombineerde tram/busbaan wordt daarmee uiteindelijk aanmerkelijk verbeterd.
Wat gaan we doen?
Omdat de toplaag van de tram/busbaan volledig moet worden vervangen, verwijderen we eerst de oude constructie waaraan het spoor is bevestigd. In beide rijrichtingen wordt de tram/busbaan in Utrecht Science Park afgesloten. Terwijl aan de ene kant wordt gewerkt, rijdt over de andere kant het bouwverkeer.
De werkzaamheden bestaan in hoofdlijnen uit:
- Afsluiten van de tram/busbaan op Utrecht Science Park
- Los snijden van de bestaande constructie rondom het spoor
- Vastzetten, opruimen en reinigen van de rails
- Aangieten van het nieuwe product aan de onderzijde van het spoor
- Verwijderen van de oude deklaag aan weerszijden van de rails
- Aanbrengen van de nieuwe toplaag die bestaat uit beton
- Plaatsen van detectielussen voor de bussen en trams
- Opruimen van de bouwplaats en openen van de vernieuwde tram/busbaan
Waar wordt gewerkt?
We vernieuwen niet overal in Utrecht Science Park de toplaag. Gewerkt wordt op het gedeelte waar zowel de trams als de bussen rijden. Dit is over een lengte van circa 1600 meter tussen de kruising met de rijksweg A27 en de keerlus voor de bussen bij het Prinses Máxima Centrum. Bij de kruising met de Universiteitsweg is de tram/busbaan opgebouwd in beton. Hier vinden geen werkzaamheden plaats.
Binnen dit deel van de trambaan van tramlijn 22 is er sprake van de volgende spoor/busbaanconstructies:
- Een opbouw van het tramspoor, gelegen in het groen. Hier vinden geen werkzaamheden plaats.
- Een opbouw van het tramspoor in een prefab-gestorte betonconstructie. Dit is met name van toepassing ter plaatse van de kruising van de trambaan met de Universiteitsweg. Hier vinden geen werkzaamheden plaats.
- Een opbouw van tramspoor waarbij het spoor is gelegen in een sleuf in een betonnen onderbed, opgesloten door een enigszins flexibele opsluitconstructie. Het onderbed is voorzien van een Combinatiedeklaag die bestaat uit een asfaltskelet dat is afgevuld met cementslurrie. Over deze Combinatiedeklaag rijden de bussen over hetzelfde tracé als de tram. Hier vinden de werkzaamheden plaats. Het gaat om een lengte van circa 1600 meter busbaanlengte.
- Hier maken de bus en de tram geen gebruik van dezelfde baan, het tramspoor ligt hier naast de busbaan in het groen. Op de busbaan is wel een combinatiedeklaag toegepast die echter niet vervangen wordt omdat deze deklaag geen schade vertoont.

De uitvoering van deze werkzaamheden staat gepland in de periode van zaterdag 26 juni tot en met zondag 23 augustus 2021. Gedurende deze tijd rijden er tussen Utrecht CS en het Science Park geen trams over het gehele traject van lijn 22 en kunnen reizigers gebruik maken van de bussen op lijn 28.
De voortgang van dit werk is afhankelijk van de weersomstandigheden omdat het nieuwe product dat we aanbrengen vloeibaar is en onder de gewenste temperaturen moet uitharden. Vandaar dat we twee weken reservetijd hebben ingebouwd voor deze werkzaamheden. Uiterlijk op zondag 5 september 2021 willen we de werkzaamheden hebben afgerond, zodat voor de start van het academische jaar de trams weer rijden met reizigers aan boord van en naar Utrecht Science Park.
We werken 7 dagen in de week. Gewerkt wordt overdag tussen 7.00 – 23.00 uur. In de nacht voeren we geen werkzaamheden uit.
Werken in twee richtingen
Om hinder beperkt te houden, rijdt het bouwverkeer zo min mogelijk op de openbare wegen en reserveren we daarvoor een rijstrook van de tram/busbaan. Langs deze route blijft ook het bouwdepot bij de Padualaan bereikbaar. Beide rijstroken van de tram/busbaan zullen we vernieuwen. We komen dus twee keer bij u langs.
Voorafgaand aan de uitvoering worden er tussen 14 en 25 juni 2021 voorbereidende werkzaamheden aan het bestaande wegennet uitgevoerd tussen 07:00 en 16:00. Ook worden in deze periodes de tijdelijke haltes voorzien van noodperrons en worden de ketenterreinen/depots ingericht.
Op 26 juni 2021 starten de werkzaamheden aan de tram/busbaan na de laatste busrit van lijn 28, dat is vanaf 01:30. Als eerste worden dan de omleidingsborden voor het busverkeer aangebracht waarna de tram/busbaan afgesloten wordt voor het verkeer tussen de kruising met de Sorbonnelaan en de keerlus bij het Prinses Máxima Centrum. Tegelijkertijd worden de tijdelijke bushaltes langs de omleidingsroute van de bussen definitief ingericht en in gebruik genomen en wordt de halteinformatie door QBuzz aangepast op de haltepalen langs de tijdelijke omleidingsroutes van de buslijnen.
Vanaf zaterdagochtend 26 juni 07:00 starten de daadwerkelijk reconstructiewerkzaamheden. Het werk wordt in twee delen uitgevoerd waarbij één helft van de tram/busbaan in uitvoering is en de andere helft van de tram/busbaan gebruikt wordt door het bouwverkeer om de materialen en het materieel op zijn plaats te krijgen.
De werkrichting is zodanig gekozen dat er vanaf de zijde van de keerlus bij het Prinses Máxima Centrum wordt gestart en dat er vanaf dit punt richting de Sorbonnelaan wordt gewerkt. Daarmee houden we altijd een verbinding tussen het depot bij de Padualaan en het werkvak zonder dat daarvoor hoeft te worden gemaakt van de openbare wegen waarop verkeer aanwezig is.
Deel 1 is naar verwachting in uitvoering van 26 juni t/m 23 juli en deel 2 van 24 juli t/m 22 augustus 2021.

De werkzaamheden kunnen helaas niet worden uitgevoerd zonder dat dit gevolgen heeft voor de bereikbaarheid van Utrecht Science Park. Wat betekent dit concreet voor reizigers in het openbaar vervoer, bezoekers en bewoners van Utrecht Science Park?
Openbaar vervoer
Als alternatief voor Tram 22 kunnen reizigers gebruikmaken van buslijn 28. Om voldoende capaciteit te bieden, verzorgt vervoerder U-OV overdag tot 18.00 uur extra ritten op deze lijn. De route van lijn 28 in Utrecht Science Park moet vanwege de werkzaamheden worden omgeleid, dus hou rekening met extra reistijd. Het eindpunt bij P+R Science Park wordt verlegd naar een nabijgelegen noodhalte. Richting Wilhelmina Kinderziekenhuis rijden de bussen via Sorbonnelaan, Cambridgelaan, Bolognalaan, Universiteitsweg en Uppsalalaan naar de noodhalte bij de P+R.
Ga voor de volledige routebeschrijving en dienstregeling van lijn 28 naar www.u-ov.info/sciencepark
Autoverkeer
De gevolgen van het werk voor automobilisten in het bouwgebied zijn beperkt. Omdat er meer bussen rijden op de omleidingsroute kan het soms wat drukker op de weg zijn. Op de kruising van de tram/busbaan met de Universiteitsweg zullen we tijdelijk een rijstrook afsluiten. Het autoverkeer kan in beide richtingen gebruik blijven maken van de openbare wegen in het gebied.
De instellingen, bedrijven en ziekenhuizen in Urecht Science Park blijven bereikbaar voor studenten die daar wonen en werken, bezoekers evenals de nood- en hulpdiensten.
Fietsers en voetgangers
In het bouwgebied bevinden zich 15 oversteekplaatsen van de tram/busbaan voor fietsers en voetgangers. Naarmate de werkzaamheden vorderen, zullen op de betreffende locaties tijdelijk oversteekplaatsen worden afgesloten. Er is altijd een oversteekplaats in de directe omgeving open, zodat extra reistijd beperkt blijft. Bij de afsluiting is een verkeersregelaar die u kan verwijzen naar de kortste route. Aansluitend zetten we de oversteekplaats weer zo snel mogelijk open. Dat doen we door een tijdelijke brug te plaatsen voor voetgangers en fietsers.
Overlast als gevolg van dit werk willen we zo beperkt mogelijk houden. Daarom wordt niet in de nacht gewerkt tussen 23.00-07.00 uur en voeren we in de avonduren alleen werkzaamheden uit met beperkte hinder. Om geluidsoverlast te minimaliseren, wordt de oude constructie rondom het tramspoor niet los gezaagd van het beton maar los gesneden met een ‘pizzames’. Hinder door stof voorkomen we zoveel mogelijk door verstuivende materialen op te ruimen, af te dekken of nat te houden.
We willen de bouwplaats netjes achter laten aan het einde van de werkdag, dus ruimen los vuil zo snel mogelijk op.
Contact
Heeft u vragen, meldingen of klachten over de werkzaamheden? Neem dan contact op met het trambedrijf van de provincie Utrecht, tijdens kantooruren bereikbaar op 030 – 258 2500.
U kunt ook via de website reageren. Ga daarvoor naar het loket klachten en meldingen. Wij reageren zo spoedig mogelijk op uw bericht.