Utrecht - Nieuwegein/IJsselstein

Tram Connexxion in Nieuwegein

Sneltram gewenst

De opening van de sneltramverbinding tussen Utrecht - Nieuwegein en later IJsselstein (SUNIJ) , was een mijlpaal voor het openbaar vervoer in de regio. Voor de inwoners van groeigemeente Nieuwegein was in de jaren 80 een snelle verbinding met Utrecht gewenst. Nederlandse Spoorwegen bouwde de tramlijn die in 1983 in gebruik werd genomen. Eind 1985 werd de lijn uitgebreid naar IJsselstein, in 2000 naar de binnenstad en nieuwbouwwijk Zenderpark in IJsselstein. Rond de tramlijn werden veel woningen gebouwd en de nieuwe inwoners maakten en maken massaal gebruik van de tram.

Regiotram Utrecht

Het beheer van de traminfrastructuur ging 2010 over naar Bestuur Regio Utrecht. BRU besloot het tramnetwerk de komende decennia stap voor stap uit te breiden. Om de toegankelijkheid tussen de gemeente onderling te verbeteren. En ook om - net als een eeuw tevoren - de regionale economie verder te stimuleren. Sinds 1 januari 2015 is provincie Utrecht, afdeling Openbaar Vervoer (voorheen Regiotram Utrecht), eigenaar van de tram.

Toekomst

Provincie Utrecht werkt aan een complete renovatie van de huidige trambaan, aanpassing van alle haltes en een volledig geïntegreerd OV- systeem per 2020. Dat betekent dat de SUNIJ-lijn straks aansluit op de Uithoflijn. Dit is de tramverbinding naar Utrecht Science Park / De Uithof, met onder meer het UMC als bestemming. Ook is de aanbouw van een nieuwe remise in volle gang.

Meer over het materieel / de nieuwe tram