Wisselstoringen Nieuwegein City opgelost

Een bekend gezicht sinds eind vorig jaar: regelmatig reparaties aan het wissel op de trambaan bij Nieuwegein City. Een belangrijke plek voor het openbaar vervoer omdat hier de trams vanuit Utrecht afbuigen naar Nieuwegein-Zuid of IJsselstein. Storingen aan dit wissel kunnen dan zorgen voor uitval van ritten of vertraging op de lijn.

tram-halte-nieuwegein-city.jpg

Reden voor het trambedrijf van de provincie Utrecht om dit wissel goed in de gaten te houden. Omdat het wissel als gevolg van technische storingen aan het aansturingssysteem vaak niet goed omliep bij passage van trams plaatsten we hier medewerkers: wisselwachters die als dat nodig was het wissel handmatig omzetten in de juiste richting.

Storingsvrij

Maar nu is dit niet meer nodig. De wisselstoringen op dit belangrijke kruispunt van de tramlijn hebben we dankzij de introductie van een nieuwe techniek naar tevredenheid opgelost. Dit bespaart de reizigers tijd en ongemak. Het bespaart ons niet alleen geld maar ook de nodige personele inspanningen die nu niet meer nodig zijn. Sinds 28 april worden de wissels op Nieuwegein City namelijk aangestuurd door de Frauscher assenteller. Deze teller meldt de komst van een naderende tram aan en zorgt ervoor dat het wissel op tijd in de juiste rijrichting komt te liggen. Na 25 dagen in dienst te zijn geweest met de Oostenrijkse techniek van Frauscher kunnen we concluderen dat de installatie volledig storingsvrij functioneert.

Stabiel en betrouwbaar

Duidelijk is dat de Frauscher installatie een zeer betrouwbaar en goed functionerend systeem oplevert, wat niet verwonderlijk is omdat ditzelfde systeem al meer dan 15 jaar werkt op een overweg van de trambaan in IJsselstein. Voor dit systeem, dat ervoor zorgt dat naderende trams op tijd worden aangemeld, zijn geen kabels in het spoor nodig, wat minder risico oplevert voor storingen als gevolg van aanrijdingen van kabels met een tram.

Kortom, het systeem blijkt buitengewoon stabiel en betrouwbaar. We hebben daarom dezelfde techniek van leverancier Frauscher sinds vorig jaar ook toegepast op de beveiliging van alle overwegen van de trambaan met slagbomen in Nieuwegein en IJsselstein.

Voor persinformatie:
ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl, (030) - 258 31 96

Voor algemene vragen over de provincie Utrecht:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11