Werk aan trambaan gaat de hoogte in

Het bouwen van een nieuwe trambaan gaat altijd van beneden naar boven. Zo ook in City Nieuwegein waar binnenkort hoogwerkers op het spoor verschijnen om de rijdraden aan te brengen voor de nieuwe bovenleiding. Het werk wordt in de avond en nacht uitgevoerd om verkeersopstoppingen te voorkomen.

De lassers in actie op het nieuwe spoor. Fotografie Rick Huisinga.
De lassers in actie op het nieuwe spoor. Fotografie Rick Huisinga.

Begin april plaatst aannemer Dura Vermeer in enkele avonden en nachten de nieuwe bovenleiding van de trambaan. Gewerkt wordt tussen 20.00 en 04.00 uur. In totaal moet er meer dan 3 kilometer aan kabels worden aangebracht in lange secties. Om te voorkomen dat het verkeer daarvan ernstige hinder ondervindt, worden deze werkzaamheden niet overdag maar ’s nachts uitgevoerd.

Waar de trambaan de Zuidstedeweg kruist, begeleidt een verkeersleider deze werkzaamheden. Hierbij kan het voorkomen dat verkeer wordt gevraagd om zo’n 10 minuten te wachten. De werkzaamheden kunnen enige geluidshinder geven door de voertuigen die we hierbij gebruiken.

De nieuwbouw aan de trambaan en halte voor City Nieuwegein zit momenteel in de afrondende fase en duurt nog tot half april. Sinds medio maart wordt ook gewerkt aan het asfalt van het wegdek en het spoor van de trambaan op de Zuidstedeweg. Tijdens deze werkzaamheden werkt de aannemer eveneens aan de verkeerslichten op de kruising. Hier zal in de avond en de nacht de bovenleiding worden vernieuwd.

Testritten met nieuwe tram

Wanneer de nieuwbouw is afgerond, start de testfase. Eerst beginnen we met testen met één tram. We rijden dan stapvoets over de trambaan waarbij de we snelheid langzaam opvoeren. Om verkeersoverlast voor de Zuidstedeweg te voorkomen doen we de eerste testen in de nacht.

Later voeren we ook nog testen uit met meerdere trams en rijden we ook een periode volgens de dienstregeling. Dit doen we allemaal om er zeker van te zijn dat alle systemen goed en veilig werken. 

De eerste testritten zijn gepland in de nacht van:

  • Dinsdag 19 april op woensdag 20 april tussen 00:00 – 05:30
  • Woensdag 20 april op donderdag 21 april tussen 00:00 – 05:30
  • Donderdag 21 april op vrijdag 22 april tussen 00:00 – 05:30

Bekijk onze actuele fotoreportage!

Benieuwd naar onze beelden van de werkzaamheden? Bekijk de laatste reportage van fotograaf Rick Huisinga op het fotokanaal van het trambedrijf:

https://flic.kr/s/aHBqjzGPhS

Meer weten?

Ga voor meer informatie over het project naar www.regiotramutrecht.nl/city

Informatie over vervangend busvervoer: www.u-ov.info/tram

Voor persinformatie:
ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl030 - 258 31 96