Vernieuwing tramhalte Jaarbeursplein Utrecht

Sinds 18 oktober worden in opdracht van de gemeente Utrecht werkzaamheden uitgevoerd op en nabij de tramhalte Jaarbeursplein. De gemeente voert dit werk uit in samenwerking met het trambedrijf van de provincie. Wanneer deze werkzaamheden zijn afgerond, wordt het mogelijk om met reizigers aan boord de trams te laten rijden over de gehele lijn tussen Utrecht Science Park, Nieuwegein en IJsselstein.

Ombouw halte Jaarbeursplein
Foto: Ombouw tramhalte Jaarbeursplein, juli 2020.

Deze doorgaande tramlijn staat al geruime tijd op ons wensenlijstje. En ook op die van veel reizigers, want in de tram blijven zitten scheelt 300 meter lopen tussen de haltes Jaarbeursplein en Utrecht Centraal Centrumzijde. De reismogelijkheden worden met het koppelen van de tramlijnen aanzienlijk verbeterd.

Vorig jaar is de tramhalte op het Jaarbeursplein omgebouwd om aan te sluiten op het formaat van de nieuwe trams. Maar het was toen nog niet mogelijk om de perrons volledig te verlengen tot 75 meter. Die afstand is nodig om de gekoppelde trams in de volle lengte goed te laten aansluiten op de perrons.

Extra meters

In opdracht van de gemeente Utrecht gaat de halte nu opnieuw op de schop om de resterende extra meters te maken. Daarvoor wordt ook de kruising bij de tramhalte aangepast. Bovendien krijgen de bussen en taxi’s een opstelplaats met in- en uitrit. Daarvoor wordt de kruising aangepast aan beide zijden  van de tramhalte, te beginnen met de kruising aan de Croeselaan.

Los van de werkzaamheden op en nabij deze tramhalte zijn er ook aanpassingen aan het spoor van de trambaan. Het trambedrijf van de provincie verplaatst daarvoor de bewakingscamera’s op de halte. Er komen ook aanpassingen aan het systeem dat het wissel aanstuurt vlak voor deze halte. Bovendien komen er enkele aanpassingen in de Leidscheveer tunnel. Deze zijn nodig om ervoor te zorgen dat zowel trams als bussen hier veilig doorheen kunnen rijden met reizigers.

De werkzaamheden staan gepland voor de komende twee maanden. Tijdens de verbouwing blijft de tramhalte open voor reizigers. Houdt er wel rekening mee dat in november het perron aan de kant van het NH Hotel afgesloten wordt en in december het perron aan de zijde van het Jaarbeursplein. Voor fietsers en automobilisten is er ter plaatse een omleiding.

In december zullen testritten worden uitgevoerd met de trams op dit aangepaste gedeelte van de tramlijn. Het doorreizen met de tram over de gehele lijn is mogelijk vanaf medio 2022 nadat ook in Nieuwegein de trambaan en de halte is vernieuwd. Vervoerder U-OV maakt daarvoor een aangepaste dienstregeling.

Meer informatie over dit werk van de gemeente Utrecht leest u in de nieuwsbrief.