Vernieuwing tram/busbaan Utrecht Science Park vanaf 26 juni

in Tram 22

Gedurende twee maanden rijden er op lijn 22 deze zomer geen trams maar bussen tussen Utrecht CS en het Science Park. De gecombineerde tram/busbaan in Utrecht Science Park wordt vanaf 26 juni vernieuwd. De asfalt toplaag en de constructie waarmee het tramspoor is ingebouwd, wordt op dit gedeelte van de lijn vervangen. Van Gelder BV voert dit werk uit in opdracht van de provincie Utrecht die de tramlijn beheert en onderhoudt. 

Tramlijn 22

Tramlijn 22, Utrecht Science Park. Foto: Rick Huisinga

De provincie Utrecht en Van Gelder BV werken sinds vorig jaar in een bouwteam samen om een nieuwe constructie te ontwikkelen en te testen. Vernieuwing van de toplaag is nodig omdat de verharding waarover de trams en bussen rijden op sommige delen afbrokkelt. Dit levert risico’s op voor de veiligheid van het openbaar vervoer. De nieuwe techniek waarmee het tramspoor wordt aangesloten op het wegdek heeft zich inmiddels in de praktijk bewezen en zal deze zomer worden uitgerold in Utrecht Science Park. Daarvoor is het nodig tramlijn 22 tijdelijk buiten dienst te stellen. Vervoerder U-OV zet in plaats daarvan extra ritten in op buslijn 28. 

Werkzaamheden 

De werkzaamheden staan ingepland voor de periode tussen 26 juni en 23 augustus 2021. Afhankelijk van de voortgang is er twee weken reservetijd. De werkzaamheden moeten uiterlijk op 5 september, de start van het academisch jaar in Utrecht, zijn afgerond. Vanaf dat moment zullen de trams weer rijden. Het gebied waar gewerkt wordt bevindt zich tussen de kruising met de rijksweg A27 nabij halte Padualaan en de keerlus van de bussen naast het Prinses Máximacentrum. In dit gebied wordt de combideklaag van asfalt en de aansluiting met de spoorconstructie vervangen. Daarvoor in de plaats komt een betonnen toplaag met een nieuwe constructie die aansluit op de tramrails.

Hinder 

Om hinder beperkt te houden, wordt alleen overdag gewerkt tussen 7.00-23.00 uur. Gewerkt wordt zeven dagen per week. De werkzaamheden die de minste geluidshinder veroorzaken, worden in de avonduren uitgevoerd. Bedrijven en instellingen in Utrecht Science Park blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar. Buslijn 28 wordt vanwege de bouwwerkzaamheden omgeleid in Utrecht Science Park en er komen een aantal tijdelijke haltes. Tijdens de uitvoering zullen ook een aantal oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers tijdelijk worden afgesloten. Weggebruikers worden door verkeersregelaars verwezen naar de dichtstbijzijnde oversteekplaats. 

Meer informatie

Voor informatie over de werkzaamheden: www.regiotramutrecht.nl/scienceparkVoor informatie over vervangend busvervoer: www.u-ov.info/sciencepark.