Vernieuwing trambaan in IJsselstein en wijk Doorslag (Nieuwegein)

Tussen 18 en 24 april werkt BAM Infra B.V. in opdracht van de provincie Utrecht aan de trambaan tussen de haltes Nieuwegein-Centrum en IJsselstein-Zuid. Er rijden dan geen trams op dit deel van de lijn, maar vervangende bussen.

vernieuwing_tramlijn_2020.jpg

De werkzaamheden zijn voorbereidend op de vernieuwing van de gehele tramlijn later dit jaar. Als gevolg van de veiligheidsregels rondom het coronavirus moet met kleine bouwploegen worden gewerkt en heeft de provincie Utrecht besloten om voor dit werk meer tijd uit te trekken. Er wordt vijf dagen langer gewerkt aan het spoor dan oorspronkelijk was gepland. De eerder geplande werkzaamheden in de nacht worden nu overdag en ‘s avonds uitgevoerd. Deze nieuwe aanpak beperkt hinder voor bewoners dichtbij de trambaan.

Werkzaamheden

Om dit werk mogelijk te maken heeft de aannemer werk- en opslagterreinen ingericht bij de Europalaan, IJsselsteinseweg, Sportpark Groenvliet en Heemradenlaan. Bovendien is een begin gemaakt met graafwerk voor de aanleg van kabels en leidingen. Bij diverse tramhaltes zijn ook heggen verwijderd. Om een goede start te maken met de vernieuwing van de trambaan zal de aannemer tussen 18 - 24 april het nodige voorwerk doen. Zo wordt nieuw spoor alvast gelast en klaargelegd bij de trambaan. Tussen de haltes Achterveld en de eindhalte IJsselstein-Zuid vervangt BAM Infra B.V. een deel van het oude spoor in de bochten van de trambaan. Langs de trambaan tussen de haltes Doorslag en de eindhalte IJsselstein-Zuid boren machines de fundering voor nieuwe masten waaraan de bovenleiding straks komt te hangen. Bij het St. Antonius Ziekenhuis wordt een deel van de bovenleiding verwijderd boven spoor dat niet meer in gebruik is. Bij de kruisingen Koekoekslaan en de noodingang van het ziekenhuis vindt graafwerk plaats voor de aanleg van nieuwe mantelbuizen.

Hinder

Om hinder beperkt te houden, wordt niet ’s nachts gewerkt maar overdag tussen 7.00-23.00 uur. Werkzaamheden die voor (geluids)hinder kunnen zorgen, zijn met name het boren van de nieuwe bovenleidingmasten, het laswerk en transport van nieuw spoor. Dit werk wordt alleen in de ochtend en de middag uitgevoerd, niet ’s avonds vanaf 19 uur. Verkeersregelaars bij kruisingen van de trambaan zullen het verkeer in goede banen leiden. De overwegen van de trambaan in IJsselstein bij Duizendblad, Morgenster en Groene Dijk worden tijdelijk afgesloten. Op borden staat vermeld hoe lang de afsluiting duurt. Verkeer wordt ter plaatse omgeleid. Bij de haltes IJsselstein-Binnenstad en de eindhalte IJsselstein-Zuid zijn parkeervakken afgezet, waarvan de aannemer tijdelijk gebruik maakt. Bij de afgezette parkeervakken staan aankondigingsborden.

Vernieuwing regionale tramlijn

De tramlijn in IJsselstein is na dertig jaar gebruik aan vervanging toe. Om reizigers een veilige en comfortabele reis te blijven bieden, vernieuwt de provincie Utrecht de tramlijn. Daarom zijn nieuwe trams besteld met meer zitplaatsen en meer comfort. Alle perrons van de haltes tussen Utrecht Centraal Jaarbeursplein en Nieuwegein-Zuid/IJsselstein-Zuid worden verlaagd en verlengd. Dit is nodig om de perrons passend te maken voor de nieuwe trams. De trambaan in Nieuwegein-Zuid en IJsselstein wordt vrijwel geheel vernieuwd. Daarom wordt er de komende periode en vooral in de zomer hard gewerkt op en rondom de trambaan en haltes.

MEER WETEN?

Op www.regiotramutrecht.nl/vrt vindt u meer informatie over de vernieuwing van de regionale tramlijn. Via www.regiotramutrecht.nl/werkzaamheden vindt u digitale bewonersbrieven die u op de hoogte houden over het werk en wat dit werk voor u betekent.

Informatie over het vervangend busvervoer tussen 18 – 24 april vindt u op www.u-ov.info/tram