Vernieuwing trambaan begint in de hoogte

Bewoners van IJsselstein en Nieuwegein zullen vanaf komend weekend merken dat het werk van aannemer BAM infra Rail bv. aan de vernieuwing van de regionale trambaan nu echt is begonnen. Zaterdag 30 en zondag 31 mei rijden daarvoor hoogwerkers over het spoor. Met als eerste klus: het verwijderen van de bovenleidingdraden waar de trams stroom vanaf halen.

Hoogwerker bij bovenleiding

Daarmee wordt het startschot gegeven aan een grootschalige vernieuwing van de trambaan de komende zomer. Na dertig jaar gebruik is het merendeel van de tramlijn en van de trams aan vervanging toe. Daarom heeft de provincie Utrecht nieuwe trams besteld met meer zitplaatsen en comfort. Alle 23 haltes worden vanwege deze nieuwe trams aangepast. De perrons worden daarvoor verlaagd en verlengd. Ook vernieuwt de provincie het systeem voor de aansturing van seinen en wissels.

Werkzaamheden

Het eerste weekend staat vooral in het teken van dit werk in de hoogte. Nadat de stroom van de bovenleiding is gehaald, gaan de hoogwerkers het spoor op. Eerst wordt de oude rijdraad doorgeknipt om deze later te kunnen vervangen en te bevestigen aan vernieuwde masten. Om in de pas te blijven lopen van de dagelijkse werkplanning worden alle beschikbare uren zo goed mogelijk benut en gaat dit werk door in het gehele weekend van 7.00-23.00 uur.

Tijdens dit werk blijven alle kruisingen van de trambaan gewoon open voor het verkeer. Bewoners in de directe omgeving zullen weinig horen van dit eerste, voorbereidende werk aan de bovenleiding, behalve wellicht op de momenten dat een mast wordt in- of uitgehesen.

Vanaf het moment dat de tramlijn buiten dienst gaat, rijden er vervangende bussen tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Ga voor meer informatie over dit vervangend busvervoer naar www.u-ov.info/tram