Tramremise produceert duurzame stroom

in Remise

Duurzaamheid stond bij de bouw van de nieuwe tramremise van de provincie Utrecht hoog in het vaandel. De werkplaats waar de monteurs sleutelen aan de trams wordt niet verwarmd met gas maar met warmtepompen. Goed voor het milieu omdat de uitstoot van CO2 aanzienlijk minder is. Verder wordt gebruik gemaakt van led-verlichting en vloerverwarming. Vanaf juni levert de remise als producent van duurzame energie zelf ook stroom. Daarvoor zijn op het dak van de werkplaats 810 zonnecollectoren geplaatst.

Zonnepanelen op dak

De werkzaamheden op het dak van de remise in Nieuwegein zijn momenteel zo goed als afgerond en vanaf volgende maand kan het trambedrijf van de provincie Utrecht profiteren van de voordelen van duurzame stroom. Gebruikmakend van de gunstige stand ten opzichte van de zon zijn op het dak van de onderhoudswerkplaats 810 collectoren geplaatst, die binnenkort worden aangesloten op het energienet van Stedin. Gezamenlijk staan deze panelen garant voor een stroomvermogen van 292 kilowatt. Voor het beeld: dit staat gelijk aan wat ongeveer 121 huishoudens gemiddeld aan energie verbruiken.

EIGEN PRODUCTIE

De zonnecollectoren zijn geplaatst met een subsidie aan de provincie door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De komende 25 jaar is de provincie Utrecht daarmee niet alleen verzekerd van gratis stroom die door ons zelf wordt geproduceerd en wordt teruggeven aan het hoofdnet. De eigen productie van stroom zien we ook terug in de energierekening van de provincie omdat de leverantie een interessant financieel voordeel oplevert. Zo snijdt het mes aan twee kanten en is duurzame stroom niet alleen goed voor het milieu en de Utrechtse samenleving maar ook voor onze eigen financiën.

info@provincie-utrecht.nl(030) 258 91 11

ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl, (030) - 258 31 96