Tram 22 maakt goede start

in Tram 22

Maandag 16 december 2019 was de eerste, historische dag dat Tram 22 reed in de dienstregeling met reizigers aan boord. De trams vervoeren op de nieuwe lijn tussen Utrecht CS en Utrecht Science Park elk uur meer dan 4.000 reizigers. Om de zes minuten komen de trams langs op een halte. Om dat allemaal mogelijk te maken, stonden die dag heel wat medewerkers paraat.

tramlijn-22.jpg

Achter de schermen van tramlijn 22 was in de vroege ochtend al de nodige activiteit te beleven. Om 5 uur werd de operatie opgestart. Zowel op de remise in Nieuwegein als bij de P+R Utrecht Science Park gingen de boordcomputers van de nieuwe trams aan. Nadat alle systemen waren getest, contact was gelegd met de verkeersleiding en de trams de verplichte remtest hadden uitgevoerd, werd om 6 uur de exploitatie opgestart en begon het carrousel te draaien. Voor de liefhebbers: het eerste tramstel dat in dienst ging, vertrok vanaf de P+R Utrecht Science Park en bestond uit de CAF trams 6017/6004.

Rijden op de klok

Om het tramvervoer op de klok te laten draaien, was tot op de minuut berekend hoeveel tijd de trambestuurders nodig hebben om over te stappen van de ene naar de andere kant van het voertuig. Niet alleen het wisselen van cabine (“kop maken”) staat in de draaiboeken. Ook de tijd die nodig is om elke tram rijklaar te krijgen en op de juiste plek van bestemming is becijferd. Daarbij is bovendien rekening gehouden met de reistijd van een aantal trams vanaf de remise in Nieuwegein naar de nieuwe lijn in Utrecht. Behalve trambestuurders waren ook monteurs en medewerkers van de storingsdienst ter plaatse om ervoor te zorgen dat de eerste dag van tramlijn 22 naar wens verliep.

Reacties reizigers

Het goede nieuws is dat de storingsdienst vrijwel de gehele dag besteedde aan koffie drinken en TV kijken. Het tramsysteem werkte technisch prima en de trams bleven de gehele dag storingsvrij en op de klok rijden. Binnen 19 minuten brachten de trams reizigers vanaf Utrecht CS naar eindhalte P+R Utrecht Science Park. Vervoerder U-OV meldde dat reizigers al vroeg in de ochtendspits de trams wisten te vinden en dat de ritten over de gehele linie goed bezet waren. Veel reizigers vertelden dat ze aangenaam verrast zijn door het comfort van de trams en de ruimte in de voertuigen. Naarmate in de loop van volgend jaar de trams vaker gaan rijden, zal deze capaciteit overigens alleen maar groter worden.

Benieuwd hoe de start van Tram 22 eruit zag? Bekijk dan deze video:

Marlies.Verhoef@provincie-utrecht.nl, (030) 258 20 07 /
ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl (030) 258 31 96