Testen met de tram: de checklist kleurt groen

Koplampen kondigen in de nacht van 23 april een tram aan in City Nieuwegein. Vanuit de remise is deze uitgereden om de nieuwe trambaan en halte op de proef te stellen.

Tram bij City Nieuwegein. Foto: Jan Buteijn
Tram bij City Nieuwegein. Foto: Jan Buteijn

Voor deze testnacht trekken aannemer Dura Vermeer en het trambedrijf van de provincie Utrecht alle registers open. De werking van de systemen in de tram, op de haltes, de verkeerslichten, het wissel bij de Zuidstedeweg. Alles passeert in sneltramvaart de revue en wordt nauwgezet gecontroleerd. Voor de speciale ritten deze nacht zijn twee trams klaargezet. De tram die als eerste de remise verlaat, heeft op het dak een videocamera die de aansluiting op de bovenleiding in beeld brengt. Daarmee wordt geregistreerd hoe de stroomvoorziening werkt op het vernieuwde gedeelte van de lijn tussen Nieuwegein-Centrum en de haltes Merwestein en St. Antonius Ziekenhuis.

Check toegankelijkheid tramhalte

Daarachter volgt de tweede tram die gekoppeld rijdt. Met een lengte van 75 meter sluit deze aan op het formaat van de nieuwe halte in City Nieuwegein. Om de toegankelijkheid te controleren, wordt de meetlat getrokken om de ruimte tussen het voertuig en de perronrand te checken. Op de kop van de halte plaatst het test team spiegels. Zo worden de zichtlijnen vanuit de cabine van de tram nagelopen: is alles goed te zien wanneer straks reizigers in- en uitstappen op de perrons?

In deze fase van het project is de nieuwe trambaan officieel nog bouwterrein van de aannemer. De test coördinator van Dura Vermeer heeft zich strategisch opgesteld bij de nieuwe tramhalte waar hij een bord heeft neergezet met daarop alle acties van die nacht. Vanaf deze plek staat hij via een portofoon ook in contact met de verkeersregelaars op de Zuidstedeweg die de passage van de trams begeleiden op deze kruising. De checklist op het bord kleurt groen naarmate steeds meer testen met succes worden afgerond.

Met volle snelheid over de lijn

Dat alle registers worden opengetrokken is ook goed te merken aan de snelheid waarmee de trams over de lijn rijden. Ze rijden voor deze bijzondere gelegenheid soms zelfs sneller dan normaal gesproken het geval zou zijn wanneer in de dienstregeling wordt gereden. Die extra dosis stroom wordt toegediend om te ervaren of de trams ook op hoge snelheid comfortabel over het spoor rijden. Bovendien wordt zo bekeken of de tram goed aansluit op de groene golf van de verkeerslichten op de kruisingen.

Met de afronding van deze serie testritten in april komt het sluitstuk op het project in Nieuwegein in zicht. Alle testresultaten worden nu verwerkt in een veiligheidsdossier dat naar de Inspectie van Leefomgeving en Transport gaat en waarmee de provincie de vergunning aanvraagt om met ingang van deze zomer de tramlijn opnieuw in gebruik te nemen met reizigers aan boord. Wanneer dit laatste sein op groen is gezet, kunnen reizigers over de gehele lijn gebruik maken van de tram tussen Utrecht Science Park, Utrecht C.S., Nieuwegein en IJsselstein.

Kijk mee hoe we de tramlijn testen!

Benieuwd hoe deze testnacht verliep? We waren erbij met cameraman Jan Buteijn voor deze videoreportage.

Meer weten?

Ga voor meer informatie over het project in Nieuwegein naar: www.regiotramutrecht.nl/city.
Informatie over vervangend busvervoer: www.u-ov.info/tram.

Missing Herbruikbare inhoud.