Storingsdienst tram in actie

Ze zijn voor dag en dauw in touw om ervoor te zorgen dat de trams van U-OV blijven rijden. De storingsploeg van Strukton staat op verschillende plekken vlakbij de vernieuwde regionale tramlijn paraat om snel in actie te komen. Dat is vooral nu met het winterse weer soms hard nodig.

veiligheidsman Strukton

De hoorn schalt. Veiligheidsman waarschuwt voor een naderende tram. Fotografie Rick Huisinga

Reizigers zullen hier niet vaak over nadenken. Maar dat de trams in de vroege ochtend de baan opgaan om de eerste ritten te verzorgen is geen vanzelfsprekendheid. Soms moeten gedurende de gehele nacht trams blijven rijden om te voorkomen dat de bovenleiding bevriest. Vooral de wissels hebben in de winter bijzondere aandacht nodig. Deze zijn voorzien van elektrische verwarming en worden vanuit de verkeersleiding continu gemonitord. Maar lopen de wissels door vorst en sneeuw vast dan betekent dit werk aan de winkel voor de storingsdienst.

Stuifsneeuw in wissels

Wissels zijn niet alleen essentieel om onze trams te laten rijden. Het luistert technisch gezien ook bijzonder nauw. Twee centimeter ijs op de tong van een wissel is al voldoende om te zorgen voor een storing. Wanneer bij extreme vorst stuifsneeuw in het wissel waait, kan het voorkomen dat de storingsploeg op een dag of in de late avond meerdere keren moet uitrukken om hetzelfde telkens wissel te herstellen.

Op pad met blazer en gasbrander

De sneeuw plakt met de harde wind al snel tegen het wissel aan dat vervolgens niet meer kan omlopen en in storing gaat. Wanneer de wisselverwarming onvoldoende blijkt te zijn, moet de storingsdienst ingrijpen met extra maatregelen. De medewerkers van Strukton kunnen snel ter plaatse zijn op de trambaan en met blazers en gasbranders gaan ze de strijd aan om vuil, stuifsneeuw en ijs zo spoedig mogelijk uit het wissel te verwijderen.

De sneeuw smelt al snel weg onder het vuur van de gasbranders. In het wissel wordt gecontroleerd of deze in de correcte stand staat. Daarna kan de trambaan weer worden vrijgegeven door de veiligheidsman die toezicht houdt op dit werk.

storingsploeg bij wisse

De wissel wordt aangepakt met blazer en gasbrander. Fotografie: Rick Huisinga

Bekijk de online fotoreportage

Met fotograaf Rick Huisinga waren we onlangs op de remise in Nieuwegein getuige van dit bijzondere werk van de storingsdienst. Bekijk de volledige fotoreportage over deze actie van Strukton op het spoor.

info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11