Smeerinstallaties tegen piepend geluid nieuwe trams

Met ingang van oktober a.s. plaatst het trambedrijf van de provincie Utrecht smeerinstallaties als extra maatregel tegen het piepend geluid van de trams. Op acht locaties langs de trambaan zullen deze machines worden geplaatst. Daarvan zijn er zes in IJsselstein. Zodra een tram nadert, zorgt deze installatie in beide rijrichtingen automatisch voor smering en verbetert daarmee het contact tussen de wielen van de trams en de rails.

Tramhalte IJsselstein-Zuid
Nieuwe tram tijdens testrit bij eindhalte IJsselstein-Zuid. Foto Gerard van Buuren

Smeerinstallaties hebben op andere locaties goede effecten gehad op vermindering van het zogenoemd booggeluid van de trams. Het trambedrijf van de provincie vertrouwt er dan ook op dat bewoners hierdoor minder hinder zullen hebben. Plaatsing van deze smeerinstallaties was afgelopen zomer aangekondigd voor eind augustus/begin september 2021. Gebleken is helaas dat voor de aanbesteding van dit werk en de bestelling van de machines iets meer tijd nodig is. De plaatsing en ingebruikname van deze installaties zal vanaf oktober a.s. worden gerealiseerd. De leverancier heeft de eerste vier installaties inmiddels beschikbaar en wacht momenteel op de levering van de onderdelen voor de andere installaties.

Voorlopige planning

Er is nog geen definitieve uitvoeringsplanning voor dit werk. Zeker is al wel dat deze installaties dus vanaf oktober worden geplaatst. Om het openbaar vervoer niet te belemmeren worden deze werkzaamheden overigens in de nacht uitgevoerd.

Zodra meer informatie beschikbaar is wanneer de smeerinstallaties daadwerkelijk geplaatst worden, maken we dit zo snel mogelijk bekend. Een actueel overzicht komt ook op deze website. We informeren u dan ook over de werking van deze smeermachines en mogelijke hinder door de plaatsing van deze installaties.

Hieronder treft u de voorlopige planning aan van de plaatsing en ingebruikname van de smeerinstallaties in IJsselstein:

Rijrichting tram

Aanvang werkzaamheden

Indienststelling smeerinstallatie

Praagsingel

Praagsingel

V.d. Poststraat

V.d. Poststraat

Duizendblad

Duizendblad

Baronieweg

Baronieweg

Groenedijk

Groenedijk

Achterveld

Week 22 november

Achterveld

Week 22 november

In Utrecht worden in deze periode ook smeerinstallaties geplaatst bij 5 Mei Plein en aan de Graadt van Roggenweg.

Tijdelijke aanpassing dienstregeling

Met ingang van zondag 11 juli jl. is de dienstregeling van tramlijn 61 Utrecht-IJsselstein aangepast. Na 22.00 uur rijden er tijdelijk geen trams op het traject Nieuwegein/Centrum-IJsselstein. Op dit deel van de lijn kunnen reizigers in de late avond gebruik maken van vervangende bussen. Ook deze tijdelijke maatregel is bedoeld om in verband met de nachtrust van bewoners nabij de trambaan geluidsoverlast van de trams te beperken. Deze maatregel blijft in elk geval van kracht totdat in IJsselstein de laatste smeerinstallatie in dienst is gesteld. Meer informatie over de inzet van het vervangend busvervoer treft u aan op de website van de vervoerder: www.u-ov.info.

Bewoners nabij de trambaan in IJsselstein tussen de eindhalte bij de Praagsingel en de tramhalte Eiteren ontvangen binnenkort van ons een informatiebrief over dit onderwerp.

Wilt u meer weten?

Lees hier ons laatste bericht over dit onderwerp: https://regiotramutrecht.provincie-utrecht.nl/nieuws/extra-maatregelen-tegen-geluid-nieuwe-trams

Ron van Dopperen, ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl, 06 46 99 4712