Sluitstuk op nieuwe regionale lijn: welkom terug in de tram!

Reizigers kunnen sinds 11 juli zonder overstap over de gehele lijn gebruik maken van de tram. In opdracht van de provincie Utrecht is in het centrum van Nieuwegein een nieuwe trambaan en halte gebouwd. De sneltram verbindt nu Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein over het gehele traject.

Opening halte City Nieuwegein
Vertegenwoordigers van de provincie, gemeenten Nieuwegein, IJsselstein en Utrecht, aannemer Dura Vermeer en vervoerder U-OV heten reizigers welkom in de tram. Foto: Rick Huisinga.

Met de afronding van de werkzaamheden in Nieuwegein en het Stationsgebied Utrecht CS is een megaproject - de bouw van een compleet nieuwe Utrechtse tramlijn - op het eindpunt aangekomen. Nadat sinds 2016 een geheel nieuwe tramlijn werd gebouwd tussen het Utrechtse Centraal Station en Science Park ging in 2020 de oude regionale trambaan op de schop in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Niet alleen werd daar een deel van de trambaan gemoderniseerd, ook alle haltes werden verlaagd en verlengd zodat deze aansluiten op het formaat van de nieuwe trams. Het sluitstuk op al dit werk kwam dit jaar met de vernieuwing van de trambaan en halte in Nieuwegein en de koppeling van de tramlijnen in het Stationsgebied. Er is vanaf nu één doorgaande tramlijn met veel pluspunten voor de reizigers.

Coproductie provincie en Nieuwegein

De tramhalte Nieuwegein City werd op 9 juli feestelijk in gebruik genomen door gedeputeerde Arne Schaddelee samen met de wethouders van Nieuwegein, Utrecht en IJsselstein. Het OV knooppunt is een coproductie van de provincie met de gemeente die van City Nieuwegein de meest duurzame binnenstad van Nederland wil maken. De tramhalte ligt vlakbij ruim 460 nieuwe woningen, de winkels van Cityplaza en is goed te bereiken voor fietsers en voetgangers. Aan de overzijde van het spoor richting Zuidstedeweg komt in 2025 nog een nieuw busstation. Voor de werkzaamheden aan het spoor en de tramhalte tekende aannemer Dura Vermeer. Projectdirecteur Frank Heijerman vertelde hoe het bouwbedrijf deze ingewikkelde klus klaarde. Directeur Gerrit Spijksma van het vervoersbedrijf U-OV ging in op het werk achter de schermen aan de nieuwe dienstregeling voor de doorgaande tramlijn.

Bekijk de fotoreportage van Rick Huisinga van de feestelijke opening.

Het Utrechts openbaar vervoer is met de oplevering van deze werkzaamheden extra aantrekkelijk geworden voor reizigers. Vanuit Nieuwegein en IJsselstein kunnen nog meer reizigers gebruik maken van de tram. Bovendien is het met de directe verbinding niet meer nodig om door het stationsgebied te lopen naar de centrumzijde van Utrecht. Vanaf eind augustus profiteren reizigers van nog meer trams. Elk uur zijn er dan 12 ritten tussen de haltes Utrecht Centraal Centrumzijde en het eindpunt bij P&R Utrecht Science Park.

Wat vinden de reizigers en bewoners ervan?

Tijdens de feestelijke ingebruikname van de vernieuwde tramlijn lieten we reizigers en bewoners aan het woord: wat vinden zij ervan dat de tram weer rijdt? Bekijk het videojournaal van Jan Buteijn over het project in Nieuwegein.

Opening trambaan en halte Nieuwegein CIty.

Meer informatie

Voor meer informatie over de nieuwe dienstregeling tram: www.u-ov.info.

Missing Herbruikbare inhoud.