Problemen booggeluid tramlijn worden aangepakt

Op 3 januari is de vernieuwde tramlijn 60 tussen Jaarbeursplein in Utrecht en Nieuwegein-Zuid in gebruik genomen. Vanaf dat moment rijden ook nieuwe trams (CAF 41 meter) over deze lijn. Sinds het weekend van 21 februari worden er testritten gereden in IJsselstein. De afgelopen periode zijn er verschillende klachten binnengekomen over een piepend en schel geluid bij het passeren van de tram, het zogenaamde booggeluid. Ondanks dat booggeluid een bekend fenomeen is hadden we deze mate van overlast niet verwacht.

Booggeluid

Testrit tramlijn 61 halte IJsselstein-Zuid. Fotograaf: Gerard van Buuren

De afstelling van de hoogwaardige techniek in de nieuwe trams luistert bijzonder nauw. De combinatie van een zeer droge periode met nieuw materieel en nieuw spoor zorgt voor een suboptimale situatie voor het voorkomen van booggeluid. Het trambedrijf van de provincie Utrecht is verantwoordelijk voor het onderhoud van zowel het spoor als de trams. Er wordt hard gewerkt om het booggeluid van de trams te verminderen en daarmee de geluidsoverlast.

Extra smering

Booggeluid ontstaat door contact tussen wiel en spoor. Door op deze contactlocaties systematisch een lichte hoeveelheid smering toe te passen kan de geluidsproductie beperkt worden of zelfs helemaal verdwijnen. Over het gehele tracé zijn smeerpunten gedefinieerd waardoor er langzaam een filmlaag op het spoor ontstaat. Naarmate de trams vaker rijden, zal naar wij verwachten, het effect van de smering meer resultaat opleveren. Er is enige tijd voor nodig om het smeersysteem dat in de trams zit goed in te regelen en te optimaliseren. Het trambedrijf van de provincie zal deze effecten in de tussentijd blijven monitoren. De twee gebruikte smeermiddelen zijn overigens biologisch afbreekbaar om het effect op het milieu zo klein mogelijk te maken. Tevens wordt de interactie tussen wiel en spoor geanalyseerd. De verwachting is dat we met optimalisaties het booggeluid kunnen beperken.

Voor klachten m.b.t geluidsoverlast kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager van het trambedrijf dhr. Klaas Oudman via email: klaas.oudman@provincie-utrecht.nl of telefonisch op 030-258 2525. Ook kunt u het klachtenformulier van de regiotram gebruiken via https://regiotramutrecht.provincie-utrecht.nl/werkzaamheden/klachten-en….

Meer informatie

Voor meer informatie over het bonkende geluid van de tram verwijzen we u naar het nieuwsbericht over vlakke plaatsen.

Voor persinformatie:
Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl06 46 99 47 12

Voor algemene vragen over de provincie Utrecht:
info@provincie-utrecht.nl030 258 91 11