Plaatsing smeerinstallaties in IJsselstein vanaf 18 oktober

Het trambedrijf van de provincie Utrecht start vanaf 18 oktober in IJsselstein met de plaatsing van smeerinstallaties. Deze machines worden ingezet tegen het piepend geluid van de trams.

De trams maken dit snerpende geluid wanneer ze door de bocht rijden. Uit onderzoek is gebleken dat de beste maatregel is om op zes locaties in IJsselstein tussen de eindhalte en halte Achterveld deze installaties te plaatsen.

Zodra een tram nadert, zorgt deze installatie in beide rijrichtingen automatisch voor smering en verbetert daarmee het contact tussen de wielen van de trams en de rails. Dit vermindert direct ook het geluid wanneer de trams door de bocht rijden.

Tram bij nieuwe eindhalte IJsselstein Zuid
Nieuwe CAF tram tijdens testrit bij eindhalte IJsselstein-Zuid. Foto Gerard van Buuren

Door automatisch te smeren kan telkens wanneer een tram passeert de gewenste dosering smering worden aangebracht. De instelling van de machine kan ook worden aangepast aan de locale situatie - denk daarbij aan de ligging van de bocht in de trambaan - en aan de weersomstandigheden.

Smeerinstallaties hebben op andere locaties in Utrecht en Nieuwegein goede effecten gehad op vermindering van het zogenoemd booggeluid van de trams. Het trambedrijf van de provincie vertrouwt er dan ook op dat bewoners in IJsselstein hierdoor minder geluid van de trams zullen horen.

Werkzaamheden

Bij de Praagsingel, Van de Poststraat (halte IJsselstein-Binnenstad) en Duizendblad start de aannemer met ingang van 18 oktober met de voorbereidingen. Dit zijn boringen in het spoor die nodig zijn voor een goede koppeling van de smeerinstallaties. Dit werk begint rond 22.00 uur, dus vanaf het moment dat er geen trams meer rijden in IJsselstein.

Om veiligheidsredenen en omdat overdag de trams rijden is het noodzakelijk dat dit boorwerk in de nacht wordt uitgevoerd. Het is de bedoeling om dit boorwerk in één nacht af te ronden, maar het kan zijn dat het nodig is om daarvoor twee nachten te benutten. Aansluitend zal de bekabeling worden aangebracht.

Op deze drie locaties in IJsselstein worden in de week van 1 november de smeerinstallaties in bedrijf gesteld. Deze zullen tevoren nog worden getest en ook nadien worden gecontroleerd om te zorgen voor een optimale afstelling. Nadat de installatie naar tevredenheid werkt en is aangezet, beëindigt op dit gedeelte van de trambaan het handmatig smeren.

Actuele planning

Vervolgens zullen in IJsselstein ook smeerinstallaties worden geplaatst op de locaties Baronieweg, Groene Dijk en Achterveld. Voor het werk op deze locaties wordt momenteel nog een uitvoeringsplanning gemaakt. De verwachting is dat de smeerinstallaties op deze locaties uiterlijk in de week van 22 november in bedrijf zijn gesteld. De planningsdata over het werk op deze locaties zijn momenteel dus nog niet definitief.

De actuele planning vindt u terug in onderstaand schema. We zullen dit schema actualiseren zodra meer bekend is over de werkzaamheden bij de Baronieweg, Achterveld en Groene Dijk.

Rijrichting tram

Aanvang werkzaamheden

Indienststelling smeerinstallatie

Praagsingel

Praagsingel

V.d.

Poststraat

V.d.

Poststraat

Duizendblad

Duizendblad

Baronieweg

Baronieweg

Groenedijk

Groenedijk

Achterveld

Week 22 november

Achterveld

Week 22 november

(*) Data onder voorbehoud

Hoewel het trambedrijf overlast als gevolg van deze werkzaamheden zo beperkt mogelijk wil houden, valt er helaas niet aan te ontkomen dat bewoners tijdelijk geluidshinder kunt ondervinden van het boorwerk in de nacht. Met de aannemer is afgesproken om zo min mogelijk geluid te maken tijdens de uitvoering van dit werk om verstoring van de nachtrust zoveel mogelijk te beperken. Bewoners nabij de trambaan tussen de eindhalte en Duizendblad worden deze week geïnformeerd over de werkzaamheden met een brief.

Vervangend busvervoer

Met ingang van zondag 11 juli jl. is de dienstregeling van tramlijn 61 Utrecht-IJsselstein aangepast. Na 22.00 uur rijden er tijdelijk geen trams op het traject Nieuwegein/Centrum-IJsselstein. Op dit deel van de lijn kunnen reizigers in de late avond gebruik maken van vervangende bussen. Deze maatregel blijft van kracht totdat in IJsselstein de laatste smeerinstallatie in dienst is gesteld. Meer informatie over de inzet van het vervangend busvervoer vindt u op de website van de vervoerder: www.u-ov.info

Meer weten?

Op 25 oktober tussen 19.30 en 21.00 uur organiseert de provincie een inloopbijeenkomst voor geïnteresseerden en bewoners nabij de trambaan in het Fulco theater. Adres: Overtoom 3. Toegang met vertoning van bewijs vaccinatie of test.

Lees hier ons laatste nieuwsbericht over dit onderwerp:

Smeerinstallaties tegen piepend geluid nieuwe trams