Nieuwe, superlange tram rijdt testritten in Utrecht

Voor het eerst is de nieuwe, superlange CAF-tram uit Spanje op het spoor verschenen. Tot eind augustus voert het trambedrijf van de provincie Utrecht met deze tram een speciale serie testritten uit. Dat gebeurt ’s nachts tussen de remise in Nieuwegein en het Jaarbeursplein in Utrecht.

testteam_analyseert_de_resultaten_van_de_remproef_in_de_nieuwe_tram.jpg

Vanaf volgend jaar gaan de nieuwe trams reizigers vervoeren in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Voordat reizigers aan boord mogen, ondergaan de nieuwe trams een uitgebreid testprogramma. De trams worden getest op stroomafname, remvermogen en verschillende andere functies. Alle 22 nieuwe trams maken testritten voordat ze worden geaccepteerd door de provincie Utrecht. Deze ritten zijn 's nachts, op doordeweekse dagen tussen ongeveer 1.45 en 4.30 uur. Zo heeft het overige openbaar vervoer hier geen last van.

Remtesten in Kanaleneiland

Tussen de tramhalte bij de Vasco da Gamalaan en het 5 Mei Plein in Utrecht voeren we met alle nieuwe trams remtesten uit. Omdat hier een recht stuk trambaan is, is voor dit traject gekozen. Tijdens de remtesten staan er verkeersregelaars bij de oversteek van de trambaan ter hoogte van Park Transwijk.

Tussen de halte Vasco da Gamalaan en het 5 Mei plein maken de trams snelheid, oplopend tot 70 kilometer per uur. De laatste 200 meter remmen de trams. Dit geluid kan te horen zijn in de directe omgeving. Een bijzondere remtest is de noodstop. Daarbij valt van onder de tram een blok op het spoor. Dit geluid zal waarschijnlijk goed hoorbaar zijn. Andere geluiden proberen we te beperken. Zo zetten we alle bellen en de hoorn van de tram uit.

Testrit 4 juni

Bekijk de video van de testrit op 4 juni. Tijdens deze rit zijn de remmen van de eerste nieuwe tram uit de serie getest.

500 reizigers

De nieuwe tram is 41 meter lang. Dat is langer dan de trams die nu worden ingezet op de nieuwe lijn naar Utrecht Science Park. Dit type gaat vanaf eind 2020 ook de huidige trams vervangen die verouderd zijn. Wanneer deze trams eenmaal gaan rijden in de dienstregeling is er plaats voor bijna 500 reizigers per rit.

info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11

ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl, (030) - 258 31 96