Nachtelijke testritten vanaf 22 april

Nu de bouw van de nieuwe trambaan en halte in City Nieuwegein zo goed als klaar is, start de vervolgfase. Dit is het moment dat we aan de slag gaan met de eerste testritten met trams.

Nieuwe tram
Testrit met nieuwe tram in Utrecht, 2020. Foto Rick Huisinga

We beginnen de testen in de eerste nacht met twee trams waarmee we stapvoets rijden. Dit doen we om als eerste langzaam maar zeker om goed te bekijken of de tram voldoende ruimte heeft bij het passeren van de perrons en de masten van de bovenleiding.

We voeren het tempo later op naar de toegestane snelheid op de route. Om verkeersoverlast op de Zuidstedeweg te voorkomen doen we de eerste testritten in de nacht. Op deze kruising begeleiden verkeersregelaars de trams die in de nacht langskomen.

Waar en hoe vaak rijden de trams?

  • De eerste testen verwachten we in 2 of 3 nachten te doen, waarbij we testen tussen 00.00 en 06.00 uur.
  • We testen over de gehele tramroute van Utrecht Science Park tot en met Nieuwegein Zuid en IJsselstein Zuid.
  • Tijdens een testnacht rijdt een tram tussen Zuidstedeweg – Nieuwegein Zuid/ IJsselstein/Zuid 4 keer én tussen de remise en Zuidstedeweg 8 keer over het spoor.
  • Let op: wanneer een tram in de nacht passeert bij de overwegen zullen de knipperlichten en bellen afgaan. Hier kunnen bewoners tijdelijk hinder van ondervinden.
  • De testritten worden ook op IJsselstein gereden omdat daar op het eindpunt van de lijn gekeerd kan worden. Bovendien kan zo het nieuwe wissel op de Zuidstedeweg vanuit alle rijrichtingen optimaal worden getest.

De actuele planning voor de testnachten is:

  • donderdag 21 april op vrijdag 22 april tussen 00.00 – 06.00 uur.
  • vrijdag 22 april op zaterdag 23 april tussen 00.00 – 06.00 uur.
  • maandag 25 april op dinsdag 26 april tussen 00.00 – 06.00 (reserve testnacht).

Let op: De planning kan nog veranderen. Houd voor de meest actuele planning het nieuws op regiotramutrecht.nl in de gaten.

Testen op klok dienstregeling

Na deze eerste nachtelijke ritten voeren we ook nog testen uit met meerdere trams en rijden we ook een periode op de klok van de dienstregeling. Dit doen we allemaal om er zeker van te zijn dat alle systemen goed werken en dat we de reizigers daarna weer veilig aan boord kunnen verwelkomen.

Bekijk een timelapse video van de eerste nachtelijke testrit in de zomer van 2020 met een nieuwe tram naar IJsselstein.

Meer weten?

Ga voor meer informatie over het project naar www.regiotramutrecht.nl/city

Informatie over vervangend busvervoer: www.u-ov.info/tram 

Missing Herbruikbare inhoud.