Extra maatregelen tegen geluid nieuwe trams

De provincie Utrecht heeft met ingang van deze week extra maatregelen in gang gezet om gehoor te geven aan klachten over geluidsoverlast van de nieuwe trams. De provincie Utrecht deelt de zorgen van omwonenden en gaat deze week opnieuw met hen in gesprek.

Tram bij nieuwe eindhalte IJsselstein Zuid
Nieuwe tram bij eindhalte IJsselstein-Zuid. Foto Gerard van Buuren

In IJsselstein en elders langs de tramlijn komen direct na de zomer smeerinstallaties die het piepend geluid, dat de tram in sommige bochten maakt, moet gaan dempen. Deze installaties spuiten een smeermiddel op de rails en versoepelen daarmee het contact tussen de wielen van de trams en het spoor. De provincie Utrecht heeft in totaal 16 smeerinstallaties besteld die vanaf eind augustus/begin september in IJsselstein worden geplaatst.

Klachten over geluid

Sinds eind vorig jaar zijn er de nodige klachten binnen gekomen bij het trambedrijf van de provincie Utrecht over geluidsoverlast van de trams. Aanvankelijk waren dit vooral klachten over het bonkende geluid van de trams. Later werd dit gevolgd door klachten over booggeluid: het piepend geluid van trams in bochten van de trambaan.

Het trambedrijf van de provincie Utrecht heeft met extra onderhoud aan de wielen van de trams de meeste klachten over het bonkende geluid weten weg te werken. Maar met name in IJsselstein ervaren nog relatief veel bewoners nabij de trambaan overlast door het geluid dat de trams maken.

Dagelijks smeren

Vooruitlopend op de plaatsing van deze smeerinstallaties gaat een onderhoudsploeg vanaf deze week in IJsselstein dagelijks aan de slag om de trambaan handmatig te smeren in de bochten van de trambaan tussen de eindhalte IJsselstein-Zuid en de tramhalte Eiteren in de wijk Achterveld. Deze tijdelijke maatregel met handmatig smeren loopt al sinds april maar wordt nu geïntensiveerd om tegemoet te komen aan de aanhoudende klachten van bewoners uit de directe omgeving en het geluid verder te beperken.

Plaatsing smeerinstallaties

Vooruitlopend op de plaatsing van smeerinstallaties eind deze zomer in de bochten van de trambaan tussen de haltes IJsselstein-Zuid en Eiteren zal de onderhoudsploeg dagelijks zorgen voor extra smering om geluidsoverlast te verminderen. In de tussentijd wordt het werk voorbereid voor plaatsing van de baangebonden smeerinstallaties langs de trambaan in IJsselstein en elders langs het tracé van de regionale tramlijn. Waar nog meer smeerinstallaties komen wordt later deze zomer bekend gemaakt.

Tijdelijk geen trams in IJsselstein na 22 uur

De provincie Utrecht is zich ervan bewust dat met name de verstoring van de nachtrust in IJsselstein als gevolg van de geluidshinder impact heeft op het dagelijks leven van bewoners. Dit is dan ook de reden om de dienstregeling van tramlijn 61 tussen Nieuwegein-Centrum en IJsselstein met ingang van zondag 11 juli tijdelijk aan te passen. De dienstregeling zal gedurende vooralsnog twee maanden na 22.00 uur worden overgenomen door pendelbussen. Door in de late avond geen trams te laten rijden in IJsselstein kan, zolang de smeerinstallaties nog niet zijn geplaatst, een extra positieve bijdrage worden geleverd aan vermindering van de geluidsoverlast.

Meer informatie

Meer informatie over de aanpak van het geluid van de trams vindt u op de website van het trambedrijf van de provincie.

Met bewoners nabij de trambaan in IJsselstein delen wij de laatste informatie in deze brief die wordt verspreid tussen de haltes IJsselstein-Zuid en Eiteren. Daarin nodigen we bewoners ook uit om met ons in gesprek te gaan op donderdag 8 juli aanstaande.

Uitgebreide communicatie over de aangepaste dienstregeling van tramlijn 61 en de inzet van de pendelbussen volgt onder andere via de website van de vervoerder.