Eerste smeerinstallaties geplaatst in IJsselstein tegen piepende trams

Bij de haltes IJsselstein-Zuid en Binnenstad staan sinds kort langs de twee sporen van de trambaan smeerinstallaties. Deze machines draaien op zonne-energie en worden door de provincie Utrecht ingezet om geluidsoverlast van piepende trams te verminderen.

smeerinstallatie ijsselstein zuid
Smeerinstallatie met zonnecollector bij eindhalte IJsselstein-Zuid. Foto Gerard van Buuren

Op 18 oktober is het trambedrijf van de provincie begonnen om op zes locaties in IJsselstein deze machines te plaatsen. De installaties op deze twee locaties zijn onlangs als eerste in bedrijf gesteld. Wanneer een tram nadert, zorgen deze machines automatisch voor smering. Dit verbetert het contact tussen de wielen van de trams en de rails en vermindert het geluid wanneer de trams door de bocht rijden. De planning is erop gericht om in januari-februari 2022 op de overige vier locaties deze installaties in bedrijf te stellen. Dit zijn: Baronieweg, Groene Dijk, Duizendblad en Achterveld. Vanwege leverantieproblemen is daarvoor meer tijd nodig dan was gepland. Op de locaties waar deze machines nog niet aan zijn gezet, zal tussentijds handmatig worden gesmeerd om het geluid van de trams te verminderen.

Nieuwe geluidsmetingen

Nadat deze machines aan zijn gezet, zal het trambedrijf van de provincie de resultaten controleren. Daarvoor zal het trambedrijf eind december nieuwe geluidsmetingen uitvoeren. Toen de nieuwe trams begin 2021 gingen rijden in IJsselstein zijn ook metingen uitgevoerd. Daaruit is gebleken dat de trams op een aantal locaties (in en bij de bochten van de trambaan) teveel geluid produceren. Op basis daarvan is het besluit genomen om op deze zes plekken de smeerinstallaties te plaatsen. De nieuwe metingen worden gebruikt om inzicht te krijgen in het resultaat van deze maatregel en van het effect van een proef met twee trams die worden voorzien van geluidsdempers op de wielen.

De smeerinstallaties kunnen ervoor zorgen dat het aantal passages van piepende trams aanzienlijk wordt verminderd. Belangrijk daarbij is wel een goede afstelling van deze machines met bijpassende dosering. Want weersomstandigheden hebben een belangrijke invloed. De machines zullen daarop goed moeten worden ingesteld. In de zomer zal het spoor namelijk sneller droog worden, in de herfst en winter is er meer risico op uitspoeling van het smeermiddel.

Als het gaat om de gewenste situatie wil het trambedrijf van de provincie Utrecht zoveel mogelijk toewerken naar de oude, bekende situatie. Trams maken altijd geluid, soms helaas ook in de bochten van de trambaan. Maar geluidsoverlast wil de provincie zoveel mogelijk terugbrengen op het niveau van voor de komst van de nieuwe trams begin 2021. Daarop zullen de geluidsmaatregelen ook worden beoordeeld.

Vervangend busvervoer

Sinds juli rijden er tussen Stadscentrum Nieuwegein en IJsselstein na 22 uur geen trams maar vervangende bussen. Besloten is om deze maatregel met de buspendel voort te zetten tot eind februari 2022. Dit biedt het trambedrijf de tijd om de resterende installaties te plaatsen, het effect van de maatregelen te meten en daarop indien nodig vervolgacties te zetten. Vanwege werkzaamheden aan de trambaan in het centrum van Nieuwegein zullen er vanaf 26 februari geen trams rijden in Nieuwegein en IJsselstein. Vervoerder U-OV zal vervangend busvervoer aanbieden voor tramlijnen 60 en 61 in Nieuwegein en IJsselstein in de periode 26 februari-15 juni 2022. Reizigers worden daarover nog nader geïnformeerd door U-OV.

Betekent dit dat er deze winter gegarandeerd geen trams in de nacht rijden in IJsselstein? Helemaal uitgesloten is dit niet. Als de weersvoorspelling ijzel aangeeft, kan het voorkomen dat er speciale ritten  worden gereden om te voorkomen dat de bovenleiding bevroren raakt. In dat geval rijden er ‘s nachts twee trams over de lijn.

Hoe werkt een smeerinstallatie?

Benieuwd hoe een smeerinstallatie werkt en wat dit doet met het geluid van de trams? We legden het onlangs uit voor de camera van RTV Utrecht.