De nieuwe tramhaltes zijn zo goed als klaar

We zijn weer een week verder met de vernieuwing van de regionale tramlijn. Dat het werk richting afronding gaat, is overal goed te zien.  De ombouw van de laatste tramhaltes in Utrecht verloopt voorspoedig. De grootste werkzaamheden zitten er straks zo goed als op. Daarom werken we de komende periode met veel minder mensen. Een update over de periode 20-26 juli.

Kanaleneiland Utrecht-0007 Haltebouw

Foto: Bouw nieuw perron bij halte Kanaleneiland-Zuid, Utrecht

In Utrecht is Jaarbeursplein als laatste tramhalte aan de beurt om vernieuwd te worden. Volgende week is deze gereed voor testen.  De bouw van alle haltes in de gemeente Utrecht loopt voorspoedig.  Bij de halte Vasco da Gamalaan zetten we nog de puntjes op de i aan de bovenleiding. Deze afrondende werkzaamheden zijn eerder al bij de haltes Jaarbeursplein en Graadt van Roggenweg uitgevoerd. Bij al deze haltes hebben we ook twee masten verplaatst. Waar dat kan, testen we ook de voorzieningen op de haltes. Binnenkort testen we hier eveneens het systeem dat de seinen en wissels aanstuurt.

Werkzaamheden in Nieuwegein

In Nieuwegein op het deel van de trambaan tussen de remise en het centrum was het betrekkelijk rustig afgelopen week. Bij de tijdelijke tramhalte aan Spoorstede hebben we de bovenleiding aangepast. Verderop langs de lijn richting Nieuwegein-Zuid  zijn alle nieuwe tramhaltes af. Hier voeren we nog enkele afrondende werkzaamheden uit. Bij halte Merwestein is een nieuwe perrontrap aangebracht en zijn alle installaties op de perrons opnieuw aangesloten.  Om het spoor goed te laten aansluiten op de wielen van de trams, heeft een speciale tram de rails geslepen. Verder zijn hier inspectiepaden en overpaden aangelegd. In Nieuwegein-Zuid is de aannemer begonnen met het testen van het systeem voor de aansturing van de seinen en wissels.

Inzet slijptram Nieuwegein-Zuid

Foto: Inzet slijptram, Nieuwegein-Zuid

Vernieuwing trambaan IJsselstein

De tramhaltes in IJsselstein en de wijk Doorslag (Nieuwegein) waren grotendeels al gereed. Binnenkort kunnen we ook daar aan de slag met het testen van de installaties op de perrons. Goed nieuws voor de bewoners in de directe omgeving: we hebben nieuwe paden over de trambaan aangelegd en die konden weer open. Omlopen is daar dus niet meer nodig. Bij de halte IJsselstein Zuid bevindt zich een wachtruimte voor de trambestuurders met daaraan vast de stroomvoorziening van de trambaan. Dit gebouw passen we nog aan, zodat deze op het juiste niveau belandt van de verlaagde perrons. Ook in IJsselstein is de slijptram langs geweest om het spoor in het juiste profiel te slijpen. De bovenleiding werken we hier af en we zijn begonnen met het opnieuw inbouwen van het beveiligingssysteem dat de slagboominstallaties aanstuurt bij de overwegen van de trambaan. Komende week brengt de stopmachine nog een bezoek aan dit deel van de tramlijn om het spoor tot op de millimeter correct te plaatsen.

Vernieuwing bovenleiding

Foto: Vernieuwing bovenleiding Zuidstedeweg, Nieuwegein

Werk- en opslagterreinen verdwijnen

De grootste werkzaamheden zitten er straks zo goed als op en daarom werken we de komende periode met veel minder mensen. Vanaf 3 augustus starten we met het afbreken van de witte ‘coronatenten’. Op deze plek verzamelden de bouwploegen zich en kregen ze hun werk- en veiligheidsinstructies.  Ook meerdere werk- en opslagterreinen verdwijnen. Enkele blijven in gebruik.

Het afbreken van de werkterreinen zal plaatsvinden uiterlijk op onderstaande data. Het werk bestaat uit: afvoeren hekwerken, rijplaten en hardhouten rijbalken.  Waar nodig herstelt de aannemer de grond , worden bouwdoeken verwijderd en is er een afrondende milieumeting. Gras komt terug op en rond deze terreinen, want dit zaaien we in. Straatwerk wordt hersteld op de plekken waar dat gewenst is. We willen voor vertrek de plek netjes achter laten.,

De ontmanteling  van de werk- en opslagterreinen wordt uitgevoerd op doordeweekse dagen tussen 07:00 en 19:00 uur.

Uiterste datum van start ontmanteling

Locatie werkterrein

Tijdstippen

Europalaan

Jaarbeurs

Nieuwegein-Centrum (Spoorstede)

Clinckhoeff

IJsselstein Zuid

IJsselstein-binnenstad

Merwestein

27 sept

IJsselsteinseweg

27 sept

Heemradenlaan

27 Sept

Oudegein

27 sept.

Opkomstlocatie (bouwkeet) Groenvliet*

07:00 en 19:00

*Het werkterrein bij Groenvliet wordt in grootte gereduceerd. De tent die wordt gebruikt als opkomstlocatie zal worden verwijderd  rond 3 aug. en het oppervlakte wordt teruggebracht tot een beperkt aantal parkeervakken

Perrons blijven nog even gesloten

Voorlopig kunt u nog even geen bezoek brengen aan de nieuwe tramhaltes. Er zijn hier afrondende werkzaamheden en er volgt nog een testperiode. Daarom blijven de perrons afgesloten met hekken. Waar mogelijk hebben we enkele afsluitingen weggehaald of worden deze weggehaald wanneer dit kan.

Volg ons werk op Flickr

Benieuwd hoe onze werkzaamheden eruit zien? Bekijk de laatste,  actuele beelden op ons fotokanaal.